Cupping Massage Wetenschappelijk Onderzoek

Wetenschappelijk Onderzoek naar Cupping Massage

Cupping massage is een vorm van alternatieve geneeskunde die al eeuwenlang wordt gebruikt in verschillende culturen, waaronder de Chinese, Egyptische en Griekse cultuur. Het is een vorm van massage waarbij glazen of plastic cups op de huid worden geplaatst en vacuüm worden gezogen. Dit creëert een negatieve druk die de huid en het onderliggende weefsel omhoog trekt. Cupping massage wordt vaak gebruikt voor ontspanning, pijnverlichting en het verbeteren van de bloedcirculatie. Maar wat zegt wetenschappelijk onderzoek eigenlijk over de effectiviteit van cupping massage?

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over cupping massage?

 • Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar cupping massage, maar de resultaten zijn veelbelovend.
 • Een studie uitgevoerd in 2015 toonde aan dat cupping massage effectief was bij het verminderen van pijn en stijfheid bij patiënten met fibromyalgie.
 • Een andere studie uit 2012 vond dat cupping massage de bloedcirculatie kan verbeteren en kan helpen bij het verminderen van cellulitis.
 • Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat cupping massage kan helpen bij het verminderen van lage rugpijn.
 • Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren deze studies dat cupping massage een effectieve behandeling kan zijn voor verschillende aandoeningen.

Wat zijn de mogelijke voordelen van cupping massage?

 • Pijnverlichting: Cupping massage kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid bij aandoeningen zoals fibromyalgie, lage rugpijn en artritis.
 • Verbeterde bloedcirculatie: Door de negatieve druk van de cups wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van genezing.
 • Ontspanning: Cupping massage kan helpen bij het verminderen van stress en angst en kan een gevoel van ontspanning en welzijn bevorderen.
 • Huidverbetering: Door de negatieve druk van de cups wordt de huid omhoog getrokken, wat kan helpen bij het verminderen van cellulitis en het verbeteren van de huidtextuur.
 • Algeheel welzijn: Veel mensen ervaren na een cupping massage een gevoel van ontspanning en welzijn, wat kan bijdragen aan hun algehele gezondheid en welzijn.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van cupping massage?

 • Tijdelijke blauwe plekken: Door de negatieve druk van de cups kan er soms een blauwe plek ontstaan op de behandelde gebieden. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een paar dagen.
 • Lichte pijn: Sommige mensen kunnen tijdens de behandeling een lichte pijn of ongemak ervaren, maar dit zou niet ernstig moeten zijn.
 • Huidirritatie: In sommige gevallen kan de huid geïrriteerd raken door de cups, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
 • Overmatige bloeduitstorting: Als de cups te lang op één plek blijven zitten, kan er een overmatige bloeduitstorting ontstaan. Het is belangrijk om de cups regelmatig te verplaatsen om dit te voorkomen.
 • Ontsteking: Als de cups te strak worden geplaatst, kan dit leiden tot ontsteking van de huid. Het is belangrijk om de cups niet te strak te zetten en de huid na de behandeling te inspecteren op tekenen van ontsteking.

Hoeveel kost een cupping massage?

De kosten voor een cupping massage kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ervaring van de therapeut. Gemiddeld kost een cupping massage tussen de €40 en €80 per sessie van 60 minuten.

Is cupping massage geschikt voor iedereen?

Cupping massage is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat je een behandeling ondergaat als je zwanger bent, een huidinfectie of open wonden hebt, of als je bloedverdunners gebruikt.

Waar kan ik meer informatie vinden over cupping massage?

Voor meer informatie over cupping massage en de mogelijke voordelen en bijwerkingen, kun je terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Soma Therapeuten (NVST) en Massage-info.nl.

Veelgestelde vragen over Cupping Massage Wetenschappelijk Onderzoek

1. Is er wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van cupping massage?

Ja, hoewel er beperkt onderzoek is gedaan, suggereren verschillende studies dat cupping massage effectief kan zijn bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de bloedcirculatie en het bevorderen van ontspanning.

2. Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van cupping massage?

Mogelijke bijwerkingen van cupping massage zijn tijdelijke blauwe plekken, lichte pijn, huidirritatie, overmatige bloeduitstorting en ontsteking.

3. Is cupping massage geschikt voor iedereen?

Cupping massage