Cupping Oorsprong

De Oorsprong van Cupping Massage Therapie

Cupping oorsprong

Cupping massage therapie is een eeuwenoude behandelmethode die zijn oorsprong heeft in de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. Het woord ‘cupping’ komt van het Latijnse woord ‘cuprum’, wat koper betekent. Dit verwijst naar de metalen cups die vroeger werden gebruikt bij deze behandeling.

Wat is cupping massage therapie?

Cupping massage therapie is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij gebruik wordt gemaakt van glazen of plastic cups die op de huid worden geplaatst. Door middel van hitte of een pompje wordt de lucht uit de cups gehaald, waardoor er een vacuüm ontstaat. Dit zorgt voor een zuigende werking op de huid en het onderliggende weefsel. De cups worden op verschillende delen van het lichaam geplaatst, afhankelijk van de klachten van de patiënt.

Wat zijn de voordelen van cupping massage therapie?

Cupping massage therapie kan helpen bij het verlichten van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, stress en spanning. Het kan ook de bloedcirculatie verbeteren en het immuunsysteem versterken. Daarnaast kan het ook helpen bij het verminderen van cellulitis en het verbeteren van de huidconditie.

Wat zijn de verschillende soorten cups?

Er zijn verschillende soorten cups die worden gebruikt bij cupping massage therapie. De meest voorkomende zijn glazen cups, plastic cups en siliconen cups. Glazen cups worden vaak gebruikt bij traditionele Chinese cupping, terwijl plastic en siliconen cups meer worden gebruikt bij moderne cupping technieken.

Wat zijn de kosten van cupping massage therapie?

De kosten van cupping massage therapie kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ervaring van de therapeut. Gemiddeld kan een sessie tussen de €30 en €70 kosten. Het wordt meestal niet vergoed door zorgverzekeraars, maar sommige aanvullende verzekeringen bieden wel dekking voor alternatieve geneeswijzen.

FAQ

 • Wat zijn de bijwerkingen van cupping massage therapie?
  Enkele mogelijke bijwerkingen zijn lichte blauwe plekken, huidirritatie en lichte pijn. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen een paar dagen.
 • Is cupping massage therapie geschikt voor iedereen?
  Nee, cupping massage therapie is niet geschikt voor zwangere vrouwen, mensen met huidinfecties of open wonden, mensen met bloedziekten of mensen die bloedverdunners gebruiken.
 • Hoe lang duurt een cupping massage sessie?
  Een sessie duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de klachten van de patiënt.
 • Is cupping massage therapie pijnlijk?
  Nee, de meeste mensen ervaren geen pijn tijdens de behandeling. Sommigen kunnen wel een lichte druk of trekkracht voelen.
 • Hoe vaak moet ik cupping massage therapie ondergaan?
  Dit kan variëren, afhankelijk van de klachten van de patiënt. Meestal wordt aangeraden om 1 tot 2 keer per week een sessie te ondergaan, voor een periode van 4 tot 6 weken.

Conclusie

Cupping massage therapie is een eeuwenoude behandelmethode die zijn oorsprong heeft in de traditionele Chinese geneeskunde. Het kan helpen bij het verlichten van verschillende gezondheidsproblemen en het verbeteren van de algehele gezondheid. De kosten van een sessie kunnen variëren, maar het is een relatief betaalbare behandeling. Raadpleeg altijd een ervaren en gekwalificeerde therapeut voor het ondergaan van cupping massage therapie.