Cupping Therapie Wetenschappelijk Onderzoek

Wetenschappelijk Onderzoek naar Cupping Therapie: Wat Zeggen de Studies?

Cupping therapie is een eeuwenoude behandelmethode die de laatste jaren steeds populairder wordt. Maar wat zegt wetenschappelijk onderzoek eigenlijk over de effectiviteit en veiligheid van deze therapie? In dit artikel zullen we een overzicht geven van de belangrijkste bevindingen uit verschillende studies.

Wat is Cupping Therapie?

Cupping therapie is een vorm van massage therapie waarbij glazen of plastic cups op de huid worden geplaatst en vacuüm worden gezogen. Dit zorgt voor een krachtige zuigkracht op de huid en het onderliggende weefsel, wat de doorbloeding en ontspanning van spieren stimuleert. Cupping therapie wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren.

Wat Zeggen de Studies?

Er is nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar cupping therapie, maar de studies die zijn uitgevoerd laten over het algemeen positieve resultaten zien. Zo toonde een studie uit 2016 aan dat cupping therapie effectief kan zijn bij het verminderen van pijn en stijfheid bij patiënten met nek- en rugklachten. Een ander onderzoek uit 2019 vond dat cupping therapie kan helpen bij het verminderen van symptomen van fibromyalgie.

Wat Zegt de Wetenschap over de Veiligheid?

Uit verschillende studies blijkt dat cupping therapie over het algemeen veilig is en weinig bijwerkingen heeft. Een onderzoek uit 2015 concludeerde dat cupping therapie, wanneer uitgevoerd door een getrainde therapeut, geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Wel kunnen er tijdelijke huidverkleuringen ontstaan door de zuigkracht van de cups, maar deze verdwijnen meestal binnen enkele dagen.

Wat Zijn de Kosten van Cupping Therapie?

De kosten van cupping therapie kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ervaring van de therapeut. Gemiddeld kost een sessie van 30 minuten tussen de €30 en €50. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van cupping therapie, dus het is altijd de moeite waard om dit na te vragen bij je eigen zorgverzekeraar.

Is Cupping Therapie voor Iedereen Geschikt?

Hoewel cupping therapie over het algemeen veilig is, zijn er een aantal situaties waarin het niet wordt aanbevolen. Zo wordt het afgeraden bij mensen met bloedingsstoornissen, huidinfecties of open wonden. Ook wordt het niet aanbevolen tijdens de zwangerschap. Het is altijd belangrijk om voorafgaand aan een behandeling te overleggen met een getrainde therapeut en eventuele gezondheidsproblemen te bespreken.

Veelgestelde Vragen over Cupping Therapie Wetenschappelijk Onderzoek

 • Is er wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van cupping therapie?
  Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, laten verschillende studies zien dat cupping therapie effectief kan zijn bij het verminderen van pijn en ontstekingen.
 • Zijn er bijwerkingen van cupping therapie?
  Over het algemeen zijn er weinig bijwerkingen van cupping therapie. Tijdelijke huidverkleuringen kunnen voorkomen, maar deze verdwijnen meestal binnen enkele dagen.
 • Hoeveel kost een sessie van cupping therapie gemiddeld?
  De kosten van cupping therapie variëren, maar gemiddeld kost een sessie van 30 minuten tussen de €30 en €50.
 • Kan iedereen cupping therapie ondergaan?
  Hoewel cupping therapie over het algemeen veilig is, zijn er een aantal situaties waarin het niet wordt aanbevolen. Overleg altijd met een getrainde therapeut en bespreek eventuele gezondheidsproblemen voorafgaand aan een behandeling.
 • Wordt cupping therapie vergoed door zorgverzekeraars?
  Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van cupping therapie. Het is altijd de moeite waard om dit na te vragen bij je eigen zorgverzekeraar.
Studie Resultaten
Underwood et al. (2016) Cupping therapie kan effectief zijn bij het verminderen van pijn en stijfheid bij nek- en rugklachten.
Lauche et al. (2019) Cupping therapie kan helpen bij het verminderen van symptomen van fibromyalgie.
Cao et al. (2015) Cupping therapie heeft over het algemeen weinig bijwerkingen en is veilig wanneer uitgevoerd door een getrainde therapeut.

Concluderend kunnen we zeggen dat er nog meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit en veiligheid van cupping therapie. Echter, de studies die tot nu toe zijn uitgevoerd laten over het algemeen positieve resultaten zien en suggereren dat cupping therapie een effectieve en veilige behandelmethode kan zijn. Het is altijd belangrijk om voorafgaand aan een behandeling te overleggen met een getrainde therapeut en eventuele gezondheidsproblemen te bespreken.