Cupping Wat Doet Het

Wat is Cupping en wat doet het?

Cupping is een eeuwenoude vorm van massage therapie die zijn oorsprong heeft in de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt gedaan door het plaatsen van speciale cups op de huid en het creëren van een vacuüm, waardoor de huid en spieren omhoog worden getrokken. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en ontspanning van de spieren. Cupping kan helpen bij het verlichten van pijn, het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn.

 • Cupping is een eeuwenoude vorm van therapie
 • Het creëert een vacuüm op de huid
 • Verbetert de doorbloeding en ontspant de spieren
 • Kan helpen bij het verlichten van pijn en stress
 • Bevordert de algehele gezondheid en welzijn

Soorten Cupping

Er zijn verschillende soorten cupping die kunnen worden toegepast, waaronder:

 • Dry cupping: hierbij worden de cups op de huid geplaatst zonder dat er vuur of een pompje wordt gebruikt om het vacuüm te creëren.
 • Wet cupping: hierbij wordt er eerst een kleine snee gemaakt op de huid, waarna de cups worden geplaatst om bloed te laten stromen.
 • Fire cupping: hierbij wordt er vuur gebruikt om het vacuüm te creëren in de cups voordat ze op de huid worden geplaatst.
 • Moxa cupping: hierbij wordt moxibustie gebruikt in combinatie met cupping, waarbij er warmte wordt toegepast op bepaalde acupunctuurpunten.

De voordelen van Cupping

Cupping kan verschillende voordelen hebben voor de gezondheid en het welzijn, waaronder:

 • Verlichting van pijn: cupping kan helpen bij het verminderen van pijn in de spieren en gewrichten, evenals hoofdpijn en migraine.
 • Ontspanning van de spieren: door het creëren van een vacuüm op de huid, kunnen de spieren ontspannen en de spanning verminderen.
 • Verbeterde doorbloeding: het vacuüm zorgt voor een betere doorbloeding, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van genezing.
 • Stressvermindering: cupping kan helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor een gevoel van ontspanning en welzijn wordt bevorderd.
 • Algehele gezondheid: door het bevorderen van ontspanning en het verminderen van pijn en stress, kan cupping bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn.

Wat zijn de kosten van Cupping?

De kosten van cupping kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ervaring van de therapeut. Gemiddeld kost een sessie van 30 minuten tussen de €30 en €60. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van cupping, dus het is altijd de moeite waard om dit na te vragen bij je zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen over Cupping

1. Is cupping pijnlijk?
Nee, cupping hoort geen pijn te doen. Je kunt wel lichte druk of een trekkend gevoel ervaren tijdens de behandeling.

2. Hoe lang duurt een cupping sessie?
Een cupping sessie duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de klachten en het gebied dat behandeld wordt.

3. Kan cupping bijwerkingen hebben?
In sommige gevallen kan de huid na de behandeling licht rood of paars verkleuren, maar dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen.

4. Is cupping geschikt voor iedereen?
Cupping is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar het is altijd verstandig om vooraf te overleggen met een arts als je zwanger bent, een huidaandoening hebt of bloedverdunners gebruikt.

5. Hoe vaak moet ik cupping ondergaan?
Dit is afhankelijk van de klachten en het advies van de therapeut. Meestal wordt er in het begin wekelijks behandeld en daarna wordt er gekeken naar wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie.

Soort Cupping Gemiddelde kosten per sessie
Dry cupping €30 – €60
Wet cupping €40 – €70
Fire cupping €35 – €60
Moxa cupping €40 – €70

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als medisch advies en vervangt niet het advies van een arts of andere medische professional. Raadpleeg altijd een deskundige voordat je begint met cupping of andere vormen van therapie.